Her skrives om at sejle træbåd, spille harmonika - om klassiske både, skærgårdsidyl, sejlerliv, sejl-sejling - altså at sejle motorfrit, musikudøvelse, tanker om tiden, livet og alt andet relevant. Helt aktuelt er emnet: Kurs mod fjerne klipper - Turen op langs Vestnorge med Lofoten som mål - men dette mål er nu droppet. Med de indtrufne vejr- og helbredsmæssige kvaler har jeg endda droppet at nå Vestlandet og nyder nu Sørlandet.

Sejltur til Norge 2023 - og gamle indlæg

Turen til Norge gik afsted d. 22. maj - men længere end Sørlandet bliver det altså ikke. Vejrforhold spiller enormt meget ind, når man sejler på naturens præmisser - motorfrit og ovenikøbet single hand - og det har altså vist sine bagsider, så de store planer har måtte droppes. Vil du iøvrigt vide mere om mig og båden, så gå til min hjemmeside her: https://sekblom54.wixsite.com/stig-ekblom

søndag den 30. juli 2023

Skutebukta ved Maløya, sydøst for Larvik

Igår forlod jeg den vidunderlige Paradisbukta for ar nærme mig Kaupang ved Larvik.

Området ved Kaupang er smaskfuld af arkæologisk interessante steder - og man har forlængst fundet masser af genstande, der peger på Kaupang som et særdeles vigtigt handelssted i 700-tallet.
Der vil jeg sejle til imorgen (2 sm) og vandre rundt og sanse.

I nat har jeg ligget i Skutebukta på Maløya lige syd for Kaupang. Det har blæst godt dagen igennem og vil fortsætte inat... 

..og denne naturhavn er perfekt til en sydvestlig kuling og meget mere. Det ville Kaupang-bukten ikke være... 

Der er et interessant hul mod syd, som er blokeret af en sandbanke - med udsigt her fra ankerpladsen lige ud til Skagerrak og Svenner, der ligger derude i det oprørte hav med sit fyr på.
Jeg har gået øen rundt på fornemme stier. 

Tyskerne har bygget store kanonstillinger på toppen af øen i den sydlige ende - for at kontrollere indsejlingen til Larvik - de var jo bange for en invasion gennem Norge.
Der er store underjordiske anlæg, som nu er spærret af - sågar et underjordisk sygehus efter sigende. 

Efter krigen overtog det norske militær anlægget og holdt det igang lige til 1999 - nu var man jo på vagt for NATO mod russerne.... 

torsdag den 27. juli 2023

Overliggerdag i Paradisbukta

Dagens menu:

Herlige roture i skønt, stille vejr - her udsigt ud mod den meget høje Danmarksholmen, der ligger i indsejlingen til Paradisbukta, som ses på skitse herunder:

Prægtig gåtur/bjergklatring - på store stræk under ludende fjeldvægge - lidt skræmmende, men så flot

til Bukkevika syd for Paradisbukta

Herefter ombrydning af lasten - omstilling fra samsejlads til single. 

Så spisning af den anden hvalbøf i pakken fra Joker i Brevik - med masser af løg og brasede kartøvler til - guf... 

Og sidst, men ikke mindst: påbegyndt læsning af 2 indkøbte 10 NKr-bøger i Brevik: 
Knut Hamsuns Benoni og Rosa. 




onsdag den 26. juli 2023

Øsende regnvejr i Paradiset

Regnen kom allerede kl 10 - og blev ved i 5 timer. Et ophold i regnen - vist på radaren - fik mig igang med at komme ind til land og gå tur.
Jeg havde shorts på og bare tæer i sandalerne - og den lille kinaparapy - og så gik det over stok og sten, ikke mindst det sidste, men også over masser af trærødder, der dannede trapper på de stejle stigninger og fald gennem vildnisset. 
Først til øens højeste punkt - Storefjell 141 m.o.h. - fin udsigt 
heroppe var en varde med skiltning til diverse stier

- og så ned forbi en paradisisk sø, Blåbærmyrdammen, fuld af åkander - i nordenden af øen - og ned til en lille bro til fastlandet, over det ganske smalle Vrangsund.

Tilbagetur gennem "Dalen" rundt om Storefjell og derfra ned til Paradisbukten. 
Vel ankommet hertil og ind i shelteret satte en heftig regnbyge ind - indtil da havde det kun været nogle småstænk indimellem. 
Men der var mange saftige stræk på den måske 6 km højst kuperede tur gennem mosklædte og vilde klipper i troldeskoven, så de bare tæer i sandalerne var glimrende, men selvfølgelig kolde.

Et kort ophold i regnen gav mig mulighed for at ro ud til båden - og så har det stort set regnet lige siden.
Heldet følger de tossede - og normalt ville det være ret tosset at gå i klipper i regnvejr - men granitten her i Langesund-området er så grov og takket, at man står helt fast på den - også i vådt føre - så jeg er ikke gledet en eneste gang.
Og helt tosset, at der var et ophold i den heftige regn - nok til at gå øen over og rundt. 
Øen lever særdeles godt op til sit navn Håøya - højø - den er stærkt kuperet og har meget af sin grund 100 moh.
Og hurra - nu er mine tæer efterhånden ved at blive varme igen - 5 timer efter hjemkomsten...

Tirsdag d. 24. juli : Løvøya - Brevik - Paradisbukten

Vi havde skønne dage i naturhavnen ved Løvøya - med de dejligste vandreture - endda over en træbro til naboøen Sandøya.
Om lørdagen var der bygevejr - og det passede lige med at gå gennem skoven til Sandøy i tørvejr og handle i nærkøbet i regnvejr - og derefter spise på det lille enkle spisestel ved havnen, mens det øsede ned - og så gå tilbage gennem skovene til båden i tørvejr - og så få øsevejr, lige da vi kom til båden.

Søndag roede vi i skønt vejr rundt i den lokale skærgård og kom bla. til campingpladsen ved Dikkon, hvor det var tydeligt at almindelige low-class-folk havde umådelig trivsel der. 
Bilerne på parkeringspladsen var helt gennemgående i "danskerklassen" - og ikke som ellers kæmpestore Teslaer, Porscher eller Audier.
Og yndigt er der i denne skærgård. 
Vejrtruslen for mandag var heldagsregn, så vi sejlede til Brevik allerede søndag for at tage denne dag som havnedag - og det var en god beslutning. 

Brevik er en vidunderlig lille by med de skønneste træhuse omkring snævre gyder - rig under sejlskudetiden fra sidste del af 1700-tallet til starten af 1900-tallet.
Vi gik over broen til Stathelle og fandt også der det skønneste bymiljø. 
Og et stort indkøbscenter, der har lukket om søndagen... 

Spiste herlig aftensmad i Restaurant Sjøloftet lige ved båden - supergod mad... 

Mandag gik vi i de mangfoldige byger rundt i det skønne Brevik og også over broen til butikscentret i Stathelle. 

Tirsdag eftermiddag skulle jeg sige farvel til min elskede yngstedatter Linnea, der tog bussen til Oslo for at flyve hjem. 
Nu alene videre - uden hverken min Marianne eller Linnea. Mærkeligt efter en hel måned med dejligt selskab... 

Sent tirsdag eftermiddag sejlede jeg i ganske svag vind afsted fra Brevik mod en naturhavn med det fristende navn Paradisbukta - og den lever aldeles glimrende op til sit navn. 
Dog - ved ankomsten dominerede  en djævel hele stedet - på toppen af en mægtig motorbåd stod en mand og sang popsange - ikke helt tonerent - med kraftig højttalerforstærkning og synthesizer-akkompagnement. 
Der varede dog kun godt en time, før han stoppede showet - men der lå ihvertfald 20 motorbåde op til ham - og de sang med og klappede - om ikke andet var det jo en særdeles antropologisk oplevelse... 
Stedet her er så smukt, at det næsten gør ondt - og her er fuldstændig beskyttet for ethvert vejrforhold. 
Man kan ligge alongside opad klippen - og alt er lagt op til at sove godt og imødese det varslede regnvejr onsdag... 


lørdag den 22. juli 2023

Fredag: Fra Risør til Løvøya ved Brevik

I langsomt tiltagende vind forlod vi Pjolter Bay ved Risør. 

Sejlede ud i det godt bulede Skagerrak og gik så  indenom Jomfruland, der ligesågodt kunne være en bred på Roskilde Fjord.
Geologien er også pæredansk - det er fladt istidsforland med grus og vandreblokke og masser af løvtræer - midt ude havet! 

Kom ud på den bulede Skagerrak igen og drejede ind gennem Langesund med storby på den ene side og knudret skovklædt klippeland på den anden. 

Passerede Stathelle og Brevik og drejede ind ved Trompetholmen og anløb naturhavnen ved Løvøya 

Her ligger vi godt med agterfortøjnimg ud til holmen med lod på linen.

Nu kan torden og regnvejr bare komme an... 


torsdag den 20. juli 2023

Susetur til Risør


I frisk medvind susede vi tirsdag fra Lyngør til Risør, som jo er en kendt og rig gammel sejlskibshavn. 
Lå i inderhavnen lige op til hovedgaden med natligt halløj med skrig og skrål og bilbrøl og bildunkemusik - men vi fik brusebadet og købt ind og bunkret vand. 

Byen er skøn - især fiskerbyen i syd - og også opad fjeldet mod nord. Beså de velbevarede rester af tyskernes Urheia-fæstning med kanonstillinger, løbegrave og beskyttelsesrum og kommandocentral.
Spiste på restaurant og hyggede, men sov altså dårligt. 

Sejlede idag ud til naturhavnen "Pjolter Bay" lige udenfor Risør og kunne sove uforstyrret alongside med klippen ved Langholmen. Så skønt. 
Har gået rundt inde på øen og skal sove her inat også - for så at sejle videre imorgen indenom Jomfruland til fjorden nord for Langesund ved Brevik og Stathelle, hvor vi vil søge naturhavn og senere gå ind for at aflevere Linnea til bussen til Oslo.

Der er desværre lovet regn igenigen lørdag-søndag-mandag-tirsdag...

mandag den 17. juli 2023

Endnu en blæse- og regnvejrsdag i Steinøyskilen ved Lyngør

Grundet vejret valgte vi at blive her en sag mere. 
Utallige byger har passeret vores naturhavn - og blæsten har hærget ude på det frie vand, men ikke lige her ved klippen.

Vi fandt et  næsten regnfrit "vindue" til at gå Steinsøya rundt - først gennem det indre vildnis, og så langs sundene med de fine huse og tilbage til Steinsøykilen.

Det er underligt for en dansker at have denne udsigt ud af koøjet... 

... og denne ud af cockpitteltet - men her er roligere og tryggere end i nogen havn. 

Imorgen og de følgende er der lovet roligt, tørt og dejligt vejr igen - omend lidt køligt. 
Så agter vi os mod Risør - nok for at mærke og nyde civilisationens glæder - og så for at få købt ind... 

søndag den 16. juli 2023

Et solstrejf i en vandpyt

Endnu en dag med masser af regn - men i modsætning til igår med enkelte solstrejf indimellem.

Til gengæld kan vi læse observationerne om kuling lige herude ved Lyngør Fyr, men vi kan absolut ikke mærke det her, hvor vi ligger i fuldstændig læ tæt op ad den høje træbevoksede klippeø Nordre Bukkholmen.

Linnea er god til at læse bøger, og jeg har spillet harmonika både idag og igår.

Tiden går, vi spiser og sover længe.

Imorgen vil vi nok sejle ind til Gjevinge i den friske vind og finde enten havneplads eller ankerplads tæt ved - og nyde civilisationens glæder efter 5 dage i "vildmarken" - og ikke mindst få suppleret ferskvarebeholdningen op...



fredag den 14. juli 2023

Lyngør igen

Fra Dybvåg - som er skøn - sejlede vi den lange tur (4 sømil) i særdeles frisk vind til Lyngør for at Linnea også kunne opleve den utrolige idyl. 
Vi krydsede gennem sundet mellem Lyngør og øen Odden - og fandt den kendte alongside-plads i Steinøyskilen ved klippen på Bukkholmen.
Gik hele den ubeboede Bukkholmen rundt - en ret udfordrende tur med flere bjergbestigeragtige strækninger - og flotte udsigter. 
Kostede mig en knækket og blodig storetånegl - dumt at kravle på klipper med sandaler... 

Derpå roede vi ind til det fantastiske Lyngør og gik en lang tur rundt - kiggede også over til Lyngør Fyr ved det oprørte Skagerrak. 

Og roede så tilbage til båden i frisk modvind på 10 m/s - Linnea er en stærk ung kvinde... 
Imorgen ventes heldagsregn - og vi ligger herligt her til dette.

Aftenstemning i Steinøyskilen

torsdag den 13. juli 2023

Djupvåg igen

Efter 3 nætter ved Arnekil vendte vi næsen tilbage mod Arendal, hvortil Linnea skulle ankomme den 11. - men først tilbragte vi en nat ved Gjersgadsholmen i dejligt vejr.

Men næste dag - d. 10. sejlede vi i øsende regnvejr til Arendals rædsomme gæstehavn.
Der var vild kamp om pladserne, som vi tydeligvis skulle have booked i et kompliceret system - men til sidst lykkedes det os at få en plads (efter-først-på-pletten-når- en-båd-tog-afsted-princippet) 

Dagen efter at Linnea kom, tog Marianne afsted på den lange rejse over Oslo og hjem - og Linnea og jeg valgte så at blive en nat mere i Arendal, så hun også kunne se byen. 
Den er ganske charmerende, så snart man kommer uden for den hårdhændet moderniserede bymidte. 

Idag sejlede vi så i susende fart på læns gennem Tromø-Sundet ud på et grovbølget Skagerrak og ind igen til den indre skærgård indenfor Lyngør og landede i den herlige Dybvåg naturhavn, hvor vi kunne ligge i læ - på svaj - for den ret friske vestenvind. 

En grum tordenbyge gik lige nord om os - vi fik kun nogle få dråber på os, da vi roede ind for at gå tur til den smukke kirke og videre ind. 
Da vi var kommet forbi Dybvåg Kino (som nu kun er er mødested og feststed) drejede vi mod Rørviken og kom til er skilt, der pegede mod en kro og galleri - Størdalgården. 

Herligt sted - krostuen var indrettet i en gammel lade med grove bjælkevægge - men det sjoveste var nu en grisesti med en so og dens 14 smågrise, som vi længe stod og fornøjede os med. 

Vi kom tilbage til båden og spiste hvalbøf, som vi havde købt i Arendal - det smagte glimrende...

Forresten mødte vi ved Arendal det tidligere norske skoleskib "Sørlandet" , som var under anløb. Flot skib - bygget 1927 - men desværre af stål... 


fredag den 7. juli 2023

I naturhavn ved Arnekil

Endelig rigtigt skærgårdsliv med badning og gåtur. 

onsdag den 5. juli 2023

Fra Grimstad til Smuksted - Lille Klokkøya

Endelig slap vi afsted fra den udmærkede by Grimstad - nu har vi afsøgt alle seværdigheder, spisesteder og dagligvarebutikker.
Vejret har bundet os - nu slap vi så fri og har dalret op ad Skagerrak og ind forbi Arendal - ind ad Tromøysund. Et forventet optrækkende nyt møgvejr bragte os op i et lille ø-sund-system nord for Tromøysund - og vi fandt ankerplads ved Lille Klokkøya. 

På Klokkøy (den store) bød en ged og nogle får os velkommen - alle udstyret med hyggelige klokker.

10 minutter efter at to ankre var smidt ud og teltet var rigget op, begyndte det at regne.
Og det har det så gjort lige siden kl 16 og forventes at blive ved med lige til imorgen kl 16.
Vi ligger i en yndig lille bugt med sommerhuse om - 100% beskyttet for enhver vindretning... 

Her ses naturhavnen, hvor vi ligger for svaj i regnvejret på det officielle søkort - og herunder lige ude i kanten af HarbourGuides glimrende kort, der ikke nøjes med 5-meterkurver som de officielle 




mandag den 3. juli 2023

Onsdag d. 28. Juni – mandag d. 3. Juli : Grimstad – en dejlig by




Onsdag d. 28. Juli forlod jeg den dejlige naturhavn ved Maløya og dens kalv for at gå ind til civilisationen i Grimstad – der ville Marianne jo komme til pr. bus fra Kristiansand Lufthavn. 

Jeg blev modtaget af et mærkeligt fartøj - fjernstyret af to unge kvindelige ingeniørstuderende. 
Det samlede plastikaffald ind i havnen. Den fine by ses i baggrunden. 

Nu ville jeg vaske tøj og mig-selv, rydde op og gøre båden klar til ikke-egoist-sejlads. 
Men det viste sig at vaskemaskine og tørretumbler ikke var til at bruge, fordi dampskibsbroen, hvorpå toilet- og hygiejnefaciliteter lå, var under renovering, så der kun var interimistiske toiletskure – og badeforhold var indskrænket til én bruser på handicaptoilettet.
Jeg måtte så vaske diverse bukser i hånden – det var koldt og tidskrævende, men jeg fik da så rene hænder og negle af det…

Byen er hjemsted for Ibsens fiktive person Terje Viken, der roende på vej tilbage fra Skagen (!) blev opbragt af et engelsk krigsskib under blokaden af Norge i 1812. 

Marianne ankom helt planmæssigt ved 17.30-tiden, og der var jeg næsten færdig med ombygningen af båden – og tøjet var hængt til tørre i riggen. 
Vi spiste fint ude (for mig for første gang i godt en måned)…

Torsdag d. 29. Juni
Afslapning i Grimstad
Igen bare hygge og for Marianne stærkt tiltrængt afslapning i Grimstad.

Ved Torskeholmen ligger denne flotte skonnert - og et herligt fiskeudsalg

Udsigt over havnen fra byens kirkebakke, hvor Norges næststørste trækirke står - imponerende og med plads til 1150 mennesker

Fredag d. 30. juni
Øsende heldags-regnvejr i Grimstad Havn

Lørdag- Mandag 1-3. Juli
Indeblæst i kuling i Grimstad Havn. 
Nu synes vi snart vi kender denne by temmelig godt.. 
I løbet af dagene har vi besøgt det lille Hamsun-museum,, hvor Hamsun blev dømt efter den tyske besættelse af Norge - han havde jo bakket op om den nazistiske besættelse.
Desuden har vi set søfartsmuseet i byen - lille og utroligt teksttungt, men med særlig vægt på områdets skibsfart gennem årene.

Vejret har da holdt sjov med mig på hele denne tur. 
Det slog om dagen efter jeg kom afsted og var nået til Rørvig-bugten – det blev koldt og med nordlige vinde. De nordlige vinde holdt sig med forskellig styrke på hele min tur op langs den svenske vestkyst, lige til kort inden, jeg kom til Norge. 

Én dag inde i Norge slog den om til sydvest og blev ganske svag som den overvejende vindretning – altså imod ned langs Sørlandet. 
Under disse omstændigheder nåede jeg frem her til Grimstad, som jo er ret tæt på Kristiansand – og så slår den om til vest og vil holde sig der i mange dage – altså lige imod. 
Hvis der findes en vorherre, så har han tydeligvis besluttet, at ham den fundamentalistiske sejl-sejler ikke skal tro, at han kan nå til det norske Vestland – og da især ikke, når han sejler alene. 
Så i morgen tirsdag agter vi at futte for små sejl opad gennem Sørlandet mod Oslo, og så se, hvad der sker.

Hermed fastslået:  Vestlandet er droppet for i år!

Faste læsere