Her skrives om at sejle træbåd, spille harmonika - om klassiske både, skærgårdsidyl, sejlerliv, sejl-sejling - altså at sejle motorfrit, musikudøvelse, tanker om tiden, livet og alt andet relevant. Helt aktuelt er emnet: Kurs mod fjerne klipper - Turen op langs Vestnorge med Lofoten som mål - men dette mål er nu droppet. Med de indtrufne vejr- og helbredsmæssige kvaler har jeg endda droppet at nå Vestlandet og nyder nu Sørlandet.

Sejltur til Norge 2023 - og gamle indlæg

Turen til Norge gik afsted d. 22. maj - men længere end Sørlandet bliver det altså ikke. Vejrforhold spiller enormt meget ind, når man sejler på naturens præmisser - motorfrit og ovenikøbet single hand - og det har altså vist sine bagsider, så de store planer har måtte droppes. Vil du iøvrigt vide mere om mig og båden, så gå til min hjemmeside her: https://sekblom54.wixsite.com/stig-ekblom

torsdag den 11. december 2008

VELKOMMEN TIL DENNE NYE BLOG OM


CAN III OG STIG EKBLOMS VERDEN
*

HER KAN MAN FØLGE VORT LIV OG VOR FÆRDEN
.




Ja her er jeg så - spillende harmonika på bryggen foran grejskurene ved havnen på øen Hyppeln - i Bohuslän, den svenske skærgård nord for Göteborg, Juli 2006.

Vi besøger altid Elis, som er dansker og bor deroppe, han har været ejendomsmægler i mange år på øerne deromkring - nu er han aktiv pensionist. Han kan ikke ses på billedet - men faktisk spiller han på sav, mens jeg haler i maveorglet.










Hvis du klikker på miniaturerne her, så kan du se




- Elis med saven og mig med harmonikaen

- og parret, der dansede til på bryggan        


Skærgården er det skønneste sejladsfarvand, fuld af udfordringer og altid tryg at færdes i. Der er kun kort til land - som godt nok kan føles meget hård, hvis man navigerer fejl....


Bølger er der ikke så mange af, men masser af både. Desværre er der i de senere år også kommet alt for mange powerboats - de største er de værste, hvad dønninger angår, men de færreste.


På en ellers stille godtvejrsdag svirrer det i een uendelighed med ca 20 fods åbne speedbåde med meget kraftige påhængsmotorer. Det giver masser af støj og uro i vandet. Det kan undre mig at ingen griber ind overfor det helt unødvendige vanvid. Hvorfor har folk så travlt i deres ferier og fritid?

Skulle det betyde noget hvis det tog en time samlet at komme ud til øen fremfor en halv, inklusive pakningen af båden?


Til gengæld betyder det en enorm forurening og belastning af atmosfæren. En sådan mindre speedbåd i fuld fart bruger væsentligt mere brændstof end et stort fuldlastet lastvognstog!

Hvorfor sætter ingen en stopper for denne helt unødige CO2-forurening?



Og når man nu kan sejle så meget mere elegant, forureningsfrit og lydløst.
Vi kommer til skærgården og så mange andre steder med dette herlige fartøj af typen Nordisk Krydser.

Dette pragteksemplar af en sejlbåd er bygget i 1931 med byggenummer NK D4. Båden hedder CAN III og er altså den nu 77-årige medejer af denne blog.
Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

På billedet her runder vi Mårodde i Svendborgsund - lige ved Blåby og Gambøt - på vej til Svendborg til kæmpetræffet i 2003, hvor 250 fine træbåde var samlet til hygge og kapsejlads i en uge i Juli.

En fantastisk oplevelse med alle de mange forskellige både - lige fra små sejljoller til mægtig store og elegante R-både.

Båden er ikke - overhovedet ikke -udrustet med nogen form for motor. Alligevel kommer den langt omkring, og den kan håndteres solo - også i havnene.

Nu i år, 2008, sejlede jeg og CAN III alene til Assens til træf i DFÆL - Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer - det tog tre dage fra Roskilde. Derfra til Lyø i det sydfynske for at være nogle dage på ølejr for at spille klezmer- og balkanmusik. Herfra sejlede CAN III og jeg på to dage til Hals ved Limfjorden, for her ventede Marianne, Emil og Linnea, der havde været i sommerhus ved Hals. Vi sejlede over Sæby til Læsø, derfra til Skærgården og lidt rundt. Familien stod af igen i Göteborg, og så sejlede jeg og CAN III hjem igen - med herligt ophold på Hallands Väderö nord for Kullen.
Samlet sejlede vi (CAN III og jeg) 555 sømil i denne sommerferie, heraf de 105 med hele familien ombord.

Man kan komme langt uden motor!
Det kan også gå stærkt som denne video viser. Vi flintrer afsted på fladt vand nord for Læsø.





Vil du læse mere om CAN III og andre nordiske krydsere, kan du gå til dens hjemmeside på:

:    https://sekblom54.wixsite.com/stig-ekblom
..

..Og
Og du kan læse endnu flere skipperhistorier på den ovennævnte  hjemmeside


4 kommentarer:

  1. PRALERØV !


    Jan T. Louw

    SvarSlet
  2. Det er utroligt at man ikke kan fortælle glad om sine oplevelser til søs, uden at nogen skal opfatte een som en pralerøv....

    SvarSlet
  3. Tak ..for at du deler..inspirerende side...

    SvarSlet
  4. Selvtak - det er jeg glad for at du skriver

    SvarSlet

Faste læsere